A korábbi nagy sikerre való tekintettel összeszedtem még egy csokorra valót az általam érdekesnek vélt jávai és indonéz szokásokból. Előre szólok, hogy ezek az én szubjektív véleményemet tükrözik, és az esetek jó részében nélkülözik a tudományos alaposságot!

-A Feri és Andika keresztneveket itt is használják, mindkettőt férfiakra. Ja, és itt is ismert a Guszti név, jávaiul istent jelent.

-A legmenőbb fiúnevek a Budi és a Bagus. Előbbi jól neveltet, utóbbi jóképűt jelent. Egyre több barátomról derül ki hogy valójában Budi az igazi neve.

-A legtöbb indonézt hihetetlenül nem érdekli a természet és annak szépségei. 22 éves egyetemista indonéz haverjaink pl még sose hallottak az Ijen vulkánról, ami azért elég híres, nem csak Indonéziában… Ellenben a plázázás és a shoppingolás felpörgeti őket.

-Az indonézek nemigen tudnak angolul, ellenben annál inkább próbálnak a Nyugathoz hasonlítani. Az a menő vállalkozás, aminek angol nyelvű szlogenje van. A kedvencem a yogyai illetőségű Mister Burger jelmondata: „Really safety your hunger!” Akinek van ötlete, hogy ez mit jelenthet, kérem, írja meg kommentben, és ha erre jár, meghívom egy mangódzsúzra!

IMAG0713.jpg

-Kiegészítés a fenti gondolathoz: a filmes cég, akikkel együtt működtünk, a borítékon ékes angolsággal így köszönte meg a segítségünket: „Thanks for joint with us!” Hát, szívesen, máskor is!

IMAG1140.jpg

-Az indonézek nagy álma, hogy fehér bőrük legyen. Emiatt szinte minden kozmetikumban extra fehérítő adalék van. Elég nehezen találok olyan tusfürdőt, ami a flakonján nem kecsegtet azzal, hogy falfehér leszek tőle, ha magamra kenem. Az igazán elvadult pojácák – jellemzően negyvenes nők – valami fehér kulimásszal kenik le magukat mielőtt kimennek az utcára, ettől kb úgy néznek ki, mint Michael Jackson a halála előtti napokban.

-Arányaiban sokkal több  itt a metal rajongó, mint otthon. Majdnem mindenki zenekaros pólókban nyomul, főleg  a 80-as évek Bay Area Thrash irányzata dívik. A kis közértekben, fodrászszalonokban és hasonló helyeken is rendszerint bömböl a metal. A kisgyerekek is metalzenekaros pólókban veretik.

-Indonézia aktuálisan legmenőbb sztárja NOAH, az eheti nemzeti TOP10-ben 4 száma is benne van. Ez otthon szerintem még Kozsónak sem sikerült soha. Ezt a számot ITT naponta legalább 10-szer hallom.

-Az indonéz popszámok szövege az esetek 99%-ában nem rímel, de ez senkit nem zavar.

-Hihetetlen népszerűségnek örvend itt a Mr. Bean rajzfilm. Szittya kebelünk dagadhat a büszkeségtől, ugyanis tudtommal ez egy magyar produkció.

-Az élőzenés esteken, koncerteken nem ritka, hogy tíznél is több banda lép fel, és mindenki  csak negyed órát játszik. A fellépők közt mindig van egy, de inkább kettő konferanszié, akik jópofiznak a nagyérdeművel. Engem  ez a halálba kerget, de az indonézek imádják.

-A kommunizmussal tilos viccelni errefelé, viszont Hitlert valamiért derék, mókás hazafinak tartják. Történelmi félretájékoztatottság?

IMAG0588.jpg

-Az egyenlítő közelsége miatt a nap egész évben 6-kor kel és 6-kor nyugszik. Az átmenet nappal és éjszaka közt elég rövid. Este fél hétkor már beáll a teljes éjszakai sötétség, ennek mellékhatásaként iszonyú fáradtság tör az emberre. Reggel 8-kor meg már teljes erővel tűz a nap.

-Indonézia olyan nagy, hogy három időzónát felölel. Balin pl egy órával később van, mint Jáván.

-A jávaiak hisznek a szellemekben. Pontosabban: Jáván vannak szellemek. A ház előtt égve kell hagyni a villanyt, akkor nem tudnak bejönni. De vannak jó szellemek is. Amúgy a szellemek a bambuszban laknak.

-A hagyomány szerint egy férfinak öt dologgal kell rendelkeznie, hogy igazi férfi lehessen: házzal, karddal, madárral (?), lóval (manapság már motor vagy autó) és gyermekekkel. Ennek okán szinte minden ház tornácán ott lóg egy kalitka, benne egy vagy több kismadárral.

 

Érdekes balinéz szokások

Mivel novemberben volt szerencsém két hetet Balin tölteni, immár a balinéz – és a pápuai – emberekről is vannak sztereotípiáim. Hurrá!

-A balinézek nagyrésze ugye hindu, napi háromszor imádkoznak, és mindenütt templomokat, szentélyeket emelnek. Az egész szigeten több százezer ilyen szentély van, közintézményekben, magánházakban, még kanális mellett is találtam.

-Janek, a lengyel lakótársam egyszer „elrontott” egy ilyen háziszentélyt. Nem tudta, hogy mi az, ezért függőágyat applikált rá, s ettől az egész konstrukció leomlott. A ház tulaja persze nagyon kiakadt, és nyilván kifizettette Jenekkal a helyreállítás költségeit, ami 10 millióról indult, de Janek lealkudta 5-re. Kiderült, hogy maga a szentély újból felépítése csak 2 millió, a többi pénz az avatóceremóniára kell, melynek keretében az egész rokonságot meg kell hívni egy jó dínom-dánomra. Az alábbi fotón a Janek által lerombolt szentély látható, helyreállított állapotban:

IMAG1032.jpg

-Hindu templomokba nem léphetsz be anélkül, hogy szarongot kötnél magad köré. Ezen felül menstruáló nők se mehetnek be, valamint olyan gyerekek, akiknek még nem esett ki az első foga.

-A balinézek szerint a fogakban lakoznak a gonosz gondolatok, ezért időről időre fogcsiszoló ceremóniát tartanak. Összehívják a családot, jön a szent ember és rituálisan megcsiszolja a gyerek fogát a rokonság szeme láttára, aki aztán boldogan vicsorogva körbejár.

-Ima közben egy kis virágba hívják le az isteni energiákat, amit aztán a fülük mögé tűznek, hogy védelmezze őket.  Ezen felül rizst is tapasztanak a homlokukra, hasonló célokból. Ezeknek addig ott kell lenni, míg le nem esnek.

-A hindu vallásban fontos szerepe van a felajánlásoknak, ezek apró levélkosárkába elhelyezett ajándékok az isteneknek és démonoknak. Úton-útfélen találkozni velük, szó szerint, mert sokszor a kapuk elé meg az út közepére is kirakják őket. Addig vannak ott, amíg egy majom vagy egy kutya rá nem rabol. Kevés viccesebb morbidabb látvány van, mint egy majom, aki épp egy felajánlásba bennefelejtett gémkapcsot próbál kieszkábálni a szájából.

IMAG0996.jpg

-Az istenek a hegyekben, a démonok a tengerben laknak, ezért a legtöbb szentély a hegyekben vagy az óceánpartokon van.

-A muszlim világgal ellentétben Balin csípik a kutyákat, és disznóhúst is esznek.

IMAG0991.jpg

-Megköszönni úgy kell a dolgokat, hogy a kezeinket mellmagasságban összezárjuk a tenyereinket egymással szembeállítva, és enyhén fejet hajtunk.

-Balin külön kisebbséget alkotnak az itt hesszölő ausztrálok, akik szinte egytől egyik mind seggfejek.

-A balinézek imádják a szerencsejátékokat és a fogadásokat, pl a kakasviadalok hihetetlen népszerűségnek örvendenek itt. De billiárdszalonból is rengeteg van.

 

Érdekes pápuai szokások

Remélem egyszer valóbaj eljutok Pápuára is, addig viszont be kell érnem a pápuai Kristian barátom sztorijaival:

-Ha két pápuai találkozik, és beszélgetni kezdenek, beszélgetés közben speciális kézfogást alkalmaznak: összeszorítják egymás hüvelyk- és mutatóujját, ami elengedéskor csattanó, csettintő hangot ad. Ezt a procedúrát kb félpercenként ismételgetik beszélgetés közben.

-Pápuán a férfiak az őserdőben általában meztelenül, felfelé csúcsosodó ágyékkötőben járnak, melynek neve koteka.

-Pápuán találhatók Indonézia legmagasabb csúcsai,  5 ezer méter környékén.

-Bár ez nem szokás, de érdekes és megrázó tény, hogy az indonéz kormánytól egy nagyon pénzes amerikai cég bérel egy jókora (ha jól értettem, akkor kb Dunántúl nagyságú) földterületet, ahol főleg bányásznak. A bérleti szerződés 100 évre szól, még 10 év vissza van, de a területet állítólag már teljesen elsivatagosodott, meg komplett hegyek tűntek el a felszínéről. Az indonézek jó pofát vágnak mindehhez, mert sok bevétel van ebből a bizniszből.

 

Kiegészítés a „Közlekedés Yogyában” bejegyzéshez

-Benzint nem csak a kúton lehet venni, hanem az út mellett ácsorgó árusoktól is. Ők befőttesüvegben adják a cuccot, 500 rúpiával (kb 10 ft) drágábban, mint a kúton, és szerintem alaposan fel is hígítják.

IMAG0985.jpg

-Mindenki folyton dudál, ez helyettesíti a káromkodást, helyzetjelzést és a világítást.

reggeli aru.jpg

-A teherautókat a sofőrjeik gyakran női nevekkel illetik. Olyasmi szokás lehet ez, mint nálunk a vicces beceneves rendszámtábla kiakasztás a szélvédő mögé. A becenevek rendre rá vannak festve  a buszra, ilyesmik hogy pl „Putri Cintah”. A Putri nőt jelent. Amúgy bájaikat mutogató nőket előszeretettel festenek a járművekre itten.

IMG_2727.jpg

-A távolsági buszokat is nagy előszeretettel dekorálják bukolikus életképekkel, 80-as évekbeli akciósztárokkal, pókemberrel, stb. De láttam már Beethoven-t vagy Einstein-t is visszaköszönni a busz hátsó oldaláról. A nagyon kreatív buszsofőrök a saját gyerekeiket is ráfestik akár a járműveikre, a kevésbé ötletesek pedig fehér szigszalagból malacságokat írni ki, mint pl. Sexy Bus vagy You Sex. Most képzeljük el együtt, ahogy a fogatlan indonéz öregasszonyok könyökkel ölik egymást azért, hogy melyikük jusson fel előbb a szexi buszra.

IMG_2010.jpg

-Bicikliken SOHA nincs lámpa. A motoron a szülőkkel utazó gyerekeken pedig soha nincs bukósisak.

 IMAG0900.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://zolindonezia.blog.hu/api/trackback/id/tr104969512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása